Hvad er  
Disc Golf? 

Introduktion til Disc Golf

Beskrivelse af spillet

Disc golf går ud på at gennemføre en bane i færrest kast med en eller flere discs. I disc golf er målet at få sin disc fra tee-stedet (start) i en specialdesignet disc golf kurv (hullet) på færrest mulige antal kast.

En bane består typisk af 9 eller 18 huller, der hver især skal optælles en score for under en runde.  En rundes samlede score er totalen af alle hullernes scores. Turneringer forløber typisk over mere end én runde og kan vare flere dage. En spillers samlede score er en total af alle runderne. Den laveste totale score vinder.


Etikette og regler

Disc golf er et socialt spil, og det er en integreret del af sporten at respektere andre spillere. Der er ingen dommere, og generelt foretages alle beslutninger af spillerne selv. Derfor er disc golf en fantastisk måde at udvikle kommunikationsevner og at lære at løse problemer sammen på. En disc golfspiller forventes at opføre sig som en god sportsmand og at respektere banen, den omkringliggende natur og andre mennesker.  

Disc golfbaner ligger ofte i offentlige parker, hvor der også er andre brugere. Det er ikke acceptabelt at bande, kaste affald og skade området. 

Det er kutyme, at man skriver sit navn og telefonnummer på undersiden af discen for at kunne returnere fundne discs tilbage til deres ejermænd, hvis det er muligt. Mange baner har en kasse til fundne discs, hvor man kan aflevere discs, man ikke kan finde ejermanden til.

Spillets regler er udviklet af The Professional Disc Golf Association (PDGA) og revideres med korte mellemrum. Det er vigtigt at kende reglerne, og det tilrådes, at man altid har en regelbog med på banen, således at man altid kan konsultere reglerne, når der er behov for det.  

Reglerne er designet til at fremme fairplay. Spillerne bør altid anvende den regel, der mest direkte angår den pågældende situation. Hvis et stridsspørgsmål ikke er dækket af reglerne, skal beslutningen tages ud fra en hensyntagen til fairness. Ofte vil en logisk fortsættelse af den nærmeste eksisterende regel - eller princippet denne regel bygger på - være en god rettesnor for at finde den mest fair løsning.

Spillerne forventes at dømme regelbrud når de sker. Spillerne er ansvarlige for at dømme efter reglerne i deres egen gruppe. Hvis gruppen ikke kan komme til en beslutning, kan de bede en Tournament Director (TD) eller Official om hjælp under eller efter runden. Hvis en beslutning udskydes til efter runden, må spilleren spille et eller flere sæt provisoriske kast.

Sikkerhed og ansvarlighed

En golfdisc er ikke en strand-frisbee. Golfdiscs er tungere, hurtigere og skarpere, hvilket gør dem potentielt farligere end frisbee’s. De kan gøre seriøs skade på mennesker og deres ejendele.

Da de fleste baner ligger i det offentlige rum, hvor der er andre mennesker, skal man altid sikre sig, at hullet er frit, og at man kan kaste sikkert.
Hvis man ser et skævt kast flyve mod en person, så skal man råbe en kraftig advarsel (FORE!). Man bør altid råbe kraftigt, hvis man mener, at der er nogen som helst risiko for, at discen kan ramme en person. Ethvert advarselsråb kan bruges, så længe man får påkaldt sig personens opmærksomhed.

Man er altid selv ansvarlig for en kastet disc. Hvis man har nogen som helst tvivl om, hvorvidt det er sikkert at kaste, så vent indtil kasteområdet er frit, og der ikke længere er nogen tvivl om sikkerheden.

Det er meget vigtigt at lære nye discgolfspillere om sikkerhed!

Spillerækkefølge (Alm. single spil)

Spillerne inddeles i grupper på 3-5 spillere. På hvert hul begynder man at spille fra teestedet og ender ved kurven. 

Efter spilleren har kastet fra tee-stedet foretages hvert efterfølgende kast fra det sted, hvor det foregående kast endte. Kasteområdet - kaldet leje - for det næste kast er et rektangel, der er 20 cm bredt og 30 cm langt og centreret på ”line of play”, som er en linje fra kurven gennem den bagerste kant af den disc eller mini-markør, der markerer lejet. 

Man skal have kontakt med sit leje indtil discen er sluppet, hvorefter man gerne må træde videre forbi sit leje. Man må dog ikke træde videre på denne måde når man putter, dvs. kaster med mindre end 10m til kurven.

Kasterækkefølgen på alle efterfølgende tee-steder bestemmes af scoren på det foregående hul, således at spilleren med den laveste score kaster først, osv. Lige scores ændrer ikke kasterækkefølgen. Efter alle spillerne har etableret et leje, der ikke er teestedet, er det den spiller, der ligger længst fra kurven (the away player) der kaster det næste kast.

Out-of-Bounds områder og tvungne ruter (Mandatory)

Discgolfbaner ligger ofte i og omkring skovarealer med mangeartet terræn, der danner naturlige forhindringer, som discen skal omkring. Banen må ikke på nogen som helst måde ændres af spilleren for at gøre hullet lettere. 

Der findes også kunstige forhindringer såsom out-of-bounds områder (OB) eller tvungne ruter (mandatory).

Et out-of-bounds område (OB) er et område udpeget af turneringslederen (TD), hvorfra man ikke må kaste eller tage opstilling (stance). Det efterfølgende kast kan tages enten fra det forrige leje eller fra et leje afmærket med en mini-markør placeret på spilleoverfladen et sted på en 1m linje vinkelret ind fra det sted hvor discen sidst var inde på banen (in-bounds). 

OB-områder skal være klart afmærkede på både selve banen og på banekortet. På banen er en OB ofte markeret med pæle, reb eller maling.

Ud over OB findes der også andre områder med særskilte regler: Casual områder, Relief områder og Hazard. Man kan læse den fulde beskrivelse af disse områder i PDGAs Disc Golf Regler.

Der findes også tvungne ruter - de såkaldte mandatories, der begrænser hvilken rute discen må flyve på vej til kurven. Disse markeres af ét eller flere mandatory objekter. Hvert mandatory objekt indikerer om den tvungne rute er venstre om, højre om, under eller over dette objekt. 

En spiller, der kaster den forkerte vej forbi en mandatory tildeles et strafkast. Det efterfølgende leje er en dropzone for denne mandatory eller - hvis ingen drop zone er blevet defineret - det foregående leje. En dropzone er et område defineret af turnerings-lederen (TD).

Mistet disc

Under en runde kan man miste en disc, fx i vand eller i skoven. En disc erklæres for mistet, hvis spilleren ikke kan finde den inden for tre minutter af at være nået frem til det område, hvor den menes at være. 

Enhver spiller i gruppen eller en Official kan starte tidtagningen af disse tre minutter, og skal informere gruppen om, at tidtagningen er begyndt. En spiller, hvis disc er blevet erklæret for mistet, tildeles et strafkast. Det efterfølgende kast foretages fra det foregående leje.

Hvis der er blevet defineret en dropzone for mistet disc på hullet, kan spilleren vælge at spille fra drop zone i stedet for at kaste fra det foregående leje. Hvis spilleren vælger at fortsætte fra det foregående leje, skal gruppen sammen blive enige om, hvor det cirka var.

Andre spilformater

Ud over det almindelige single-format findes der forskellige andre discgolf-formater, herunder doubles, holdkonkurrencer og hulspil.

Hulspil

I hulspil dyster to spillere mod hinanden om at vinde hvert hul på runden. Den spiller, der vinder flest huller, vinder matchen. Hvis spiller A for eksempel bruger tre kast på hul 1 mens spiller B bruger fire kast, så vinder spiller A hullet og er “1up” - dvs. foran med ét hul. 

Når en spiller er foran med flere huller end der er huller tilbage på banen, så har den pågældende spiller vundet matchen. Hvis de to spillere bruger det samme antal kast på et hul, er dette hul “halveret”, og ingen af spillerne får et point. 

Den spiller, der står først på scorekortet, kaster først på første hul. På alle efterfølgende huller kaster den spiller, der sidst vandt et hul, først. 

Hulspil spilles typisk i et cup-system, hvor vinderen går videre til næste runde. Der findes også et hulspilsformat for flere spillere, der kaldes “skins”.

Pargolf

Best Throw

Begge spillere i et par kaster fra teestedet. Parret vælger derefter hvilken af de to lejer de vil spille videre fra. Herefter kaster begge spillere herfra, hvorefter parret igen vælger hvilket leje de vil kaste fra, osv. Et par har spillet hullet færdig når én af dem har fået discen i kurven.

Worst Throw

Begge spillere i et par kaster fra teestedet. Modstanderne vælger derefter hvilket leje, de skal spillere videre fra for at prøve at maximere parrets score på hullet. Begge spillere kaster fra dette leje, hvorefter modstanderne igen vælger hvor de skal spille fra, osv. Et par har spillet hullet færdigt, når begge spillere har fået deres disc i kurven fra det samme leje.

Tough Throw

Tough Throw er det samme som Worst Throw, bortset fra, at et par har færdigspillet hullet, så snart én spiller har fået discen i kurven.

Alternate Shot

Parret vælger hvilken spiller, der skal kaste det første kast på første hul. Makkeren spiller så fra, hvor makkerens kast lander, osv. Et par har spillet hullet færdig, når én spiller har fået sin disc i kurven. På næste hul er det den andens tur til at kaste fra teestedet, således at den samme spiller tee’er ud på alle ulige huller, hvorimod makkeren tee’er ud på alle lige huller.

Holdspil

Disc golf kan også spilles i hold af fire eller fem spillere i forskellige formater. Ét muligt format er at spille seedet hulspil imod et andet hold, dvs. en holdopstilling efter spillemæssig styrke. Det hold, der vinder flest kampe, vinder runden. Alle pargolf-formater kan også spilles med mere end 2 spillere, og der findes mange flere mulige formater.